BLACKIE LAAT JE NOOIT IN DE STEEK!
Test van de Black Knight I metaaldetector
De beste 'low budget' detector voor jong en oud
 
Uit: Treasurehunting magazine
Door: John Patton
Vertaling en bewerking: G.P.BUHR
 
 
Als ergens het woord "piepjong" in een leuke context geplaatst kan worden is het wel bij de presentatie van de BLACK KNIGHT I, een schitterende 'motion' detector voor de beginnende detectorist of als 'backup' voor de doorgewinterde zoeker. Helemaal gericht op de enthousiaste jongeling, die al aangestoken is door het 'piepvirus' maar die eigenlijk nog te jong en onervaren is om meteen maar de wei in te gaan met hoera-apparatuur waar steevast een hoger prijskaartje aan hangt.

Hieronder een verslag van Engelse bodem met een metaaldetector die de basis kan zijn voor een levenslange passie!

"Heel opmerkelijk" was de verzuchting van tester John Patton, toen hij de BLACK KNIGHT I eens stevig onder de loep had genomen: "Het is me bijna onmogelijk gebleken ook maar iets van kritiek op papier te zetten!" De gevoeligheid en discriminatiemogelijkheden gingen ver boven mijn verwachtingen. En dat voor zo'n spotprijsje van nog geen 90 euro! De BLACK KNIGHT I kan volgens John makkelijk de competitie aan met andere merken die aan de top staan ...

De kwaliteit van het apparaat wordt al weerkaatst bij het openen van het pakket. Netjes gepresenteerd liggen daar de 4 onderdelen en het in elkaar zetten is een 'duitje van een cent' (als die al bestaat!). De opengewerkte schotel gaat simpel vast met een plastic bout en moer. Het elektronica kastje glijdt als vanzelf op de houder aan de bovenste stang en wordt met een schroefje gefixeerd. Je hoeft nu alleen maar de onderste stang aan de bovenste vast te maken, de schoteldraad een paar slagen rond de steel te wikkelen en in het kastje te pluggen.

Zorg ervoor dat de draad voldoende speling heeft en niet strak aantrekt, zodat de schotel bewegingsvrijheid houdt. Daarna borg je het geheel door de schroef aan te draaien en ... het veld wacht smachtend op je verrichtingen!

De BLACK KNIGHT I krijgt zijn energie van 2 PP3 9 volt batterijen. De individuele batterijhouders zitten aan de onderzijde van het controlekastje en zijn makkelijk toegankelijk via twee schuifjes. Zoals altijd raden wij dringend het gebruik van alkalinebatterijen aan. Die zijn het beste voor de zoekklus! De bijgeleverde gebruiksaanwijzing is duidelijk en helder in goed Nederlands gesteld en ... een kind kan de was doen.

De detector is uitgevoerd in hoofdzakelijk zwart- en aluminiumkleuren, waarbij de rode "pinpoint"-knop er duidelijk uitspringt.

Als de BLACK KNIGHT I in elkaar zit heeft hij de bekende "S" vorm: de bovenste stang heeft een lichte bocht en is voorzien van een armsteun met dempend schuimplastic, zodat het geheel lekker en gebalanceerd aanvoelt. Bovendien is deze detector uiterst licht en in lengte instelbaar, wat voor de jongeren onder ons erg plezierig is.


HET BEDIENIGSPANEEL

Het bedieningspaneel van de BLACK KNIGHT I laat aan duidelijkheid niets te wensen over: slechts 3 draaiknoppen (waarvan er 2 ook als schakelaar dienst doen) en een drukknop, dus allemaal lekker 'basic'.

De linkerknop bovenaan is gemerkt met "DISC" waarmee je op een schaal van 1 tot 10 de discriminatie kunt instellen (gevoeligheid voor metalen die je wilt uit- of juist inschakelen). Maar deze knop heeft ook een andere functie. Draai je deze knop naar de "0" dan staat de detector in de "alle metalen" positie, waarbij je niet hoeft te zwaaien en je zult hiermee alle soorten metalen die in de buurt liggen kunnen registreren.

Rechts boven zit in het paneel een draaiknop met "SENS" erboven (gevoeligheid) en deze dient tevens als "aan/uit" knop. Ook hier loopt de schaal van 1 tot 10 en kun je zelf de gevoeligheid instellen.

Links onder, pal onder de "DISC" knop, zit de derde draaiknop, die geen ingebouwde schakelaar heeft. Hierbij kun je "VOLUME" lezen en het is duidelijk wat deze knop bestuurt: het harder en zachter zetten van het signaal, zodat je voor jezelf kunt uitdokteren wat het prettigst is voor jou oren.

Naast de "VOLUME" knop is de rode knop "TARGET". Hiermee kun je, zoals dat in vaktermen heet, "PINPOINTEN". Je kunt dan precies de plek vaststellen waar het signaal van de detector het sterkst is en waar dus HET moet liggen!

Behalve de instelbare knoppen is er ook nog een listig LED lampje, te vinden midden tussen "DISC" en "TARGET" in. Dit lichtpuntje heeft twee taken. Erboven staat in blauw het woord "TARGET INDICATING" en eronder in het rood "LOW BAT". Dit LED lichtje flikkert in groen op zodra je je over een metalen voorwerp heenzwaait (het kan zowel ferro- als non-ferro metaal zijn!). Geeft dit LED een rood lichtje af, dan betekent dat dat je batterijen de uitputting nabij zijn. Om het gewoon te zeggen: je batterijen zijn bijna leeg!

Dan hebben we tenslotte aan de rechterkant onder het paneel de ingang voor de koptelefoon. Het kan zijn dat jouw koptelefoonplug niet in het gaatje van de BLACK KNIGHT I past, maar de importeur levert er (naast de twee batterijen) gratis een koptelefoon met de juiste plug bij.


EN WAT DOET HIJ IN HET VELD?

Voor de eerste buitenproef ging de John Paton naar een plaatselijk strand bij zijn woonplaats. Wat hem meteen opviel was dat de gevoeligheidsafstelling nauwkeurig (zr nauwkeurig!) luistert. Hij begon in het droge zand met zijn test en hij kwam er als snel achter dat de "SENS" knop teruggezet moest worden naar nummer 5. Eerst stond deze op "vol" (dus 10) maar dat bleek hier te instabiel.

Maar op nummertje 5 ging het prima, zonder verlies aan dieptegevoeligheid. De allereerste vondsten kwamen van een stukje niet groter dan een paar vierkante meters. Omdat John ervan uit was gegaan dat hij met de BLACK KNIGHT I hooguit een paar piepjes te horen zou krijgen, had hij niet eens een schepje meegenomen!!

Dat bleek al rap een grote misser te zijn. Hij moest nu keer op keer met zijn voet in het zand krabben, want de BLACK KNIGHT I liet duidelijk weten dat er genoeg onder het zand lag te wachten! Hij kreeg dus spijt van zijn nalatigheid om geen schep mee te nemen.

De RODE KNOP bleek uitstekend te voldoen en John kon al na korte tijd 10 munten 'pinpointen'. Omdat we in Engeland zijn vond hij die allereerste keer 1 pondstukken (2), 20 penny (7) en ook een klein 5 penny stuk.

John merkte ook dat een tikkeltje verschuiving van de DISC knop, van '4' naar '3' het hem mogelijk maakte ook de moderne engelse munten van na 1982 (de 1 en 2 pennies) op te sporen. Deze zijn namelijk voorzien van een ijzeren kern en reageren dus heel anders dan de volkoperen munten. Dit geldt ook voor onze Euro's!!! Probeer ze maar eens uit: de 1, 2 en 5 eurocenten doen heel anders dan de andere munten. En als je toch aan het proberen bent raad ik jullie aan ergens een oud dubbeltje, kwartje, gulden en rijksdaalder vandaan te halen om hiermee te gaan testen. Deze munten zijn van nikkel en hebben een heel apart signaal. Moet je zeker op studeren, want anders laat je heel veel munten liggen!!!

De BLACK KNIGHT I bleek het subliem te doen. John haalde die ochtend 21 munten ter waarde van meer dan 3 pond naar boven!

Hij stond ervan te kijken hoe diep de BLACK KNIGHT I kon komen en hoe goed de gevoeligheid van het toestel was. "Het was veel beter ik ooit had durven hopen," zo staat in zijn origineel verslag te lezen.

Hoe gevoelig de BLACK KNIGHT I was blijkt uit de overige metalen vondsten: een trekker van een ritssluiting, een nepring van ijzer, een koperen klinknageltje en nog wat ondefinieerbare non ferro voorwerpen.

Op een volgende plek kwam een goudkleurig belletje tevoorschijn. Waarschijnlijk hing deze ooit om de nek van een kat of hond. Toen John met zijn schoen het eerste zand had weggeschoven en dat stukje glimmend 'goud' zag, dacht hij even meteen al een gouden ring te pakken te hebben!

Natuurlijk krijg je met zo'n lage discriminatie ook heel wat troep naar boven: trekringen, bierdopjes, zilverpapier en allerhande blikjes. Maar wie op `t strand echt goed wil vinden neemt deze handicap op de koop toe.

John was pas echt verbaasd over het kunnen van de BLACK KNIGHT I toen hij ermee naar een stukje nat zand ging, waar de wind een prachtig oppervlak had vrijgemaakt. De detector deed het hier niet zomaar goed, maar blf maar signalen geven en hij kon zich nu echt voor de kop slaan dat hij zijn schepje niet had meegenomen.

Want zodra hij een "target" had en met handen en voeten het zand weg begon te halen, vulde het kuiltje zich natuurlijk meteen weer met zeewater.

Toch stond hij niet met lege handen. Meteen weer een 1 pondstuk, maar bij nader onderzoek bleek het om een 3 penny te gaan. Het tweede signaal bleek een musketkogel op te leveren en beide voorwerpen kwamen van een redelijke diepte.

De volgende "site" (zoekplaats) bezocht hij met een aantal vrienden met wie jaren geleden hij ook eens op detectorstap was geweest. De plek was een aardappelveld dat al enige tijd braak was blijven liggen, alvorens de boer er opnieuw zou gaan ploegen. Hier was al vaker gezocht, maar John vond het een prima stek om 'in het binnenland' de BLACK KNIGHT I uit te testen.

Ook nu ging de gevoeligheid op maximaal, maar weer bleek de detector dan onstabiel te zijn. Hij draaide de knop dus weer iets boven de '5', met de discriminatie op 3 1/2.

Het werd een superdagje, omdat de BLACK KNIGHT I ook hier weer goed z`n best deed. Het apparaat ging goed diep en de discriminatie werkte optimaal. We sommen hier even de leukste vondsten van die ene ochtend op: een aantal munten, knopen, een pistoolkogel, een sleutelgatbeschermer in de vorm van een komeet of vallende ster, een 1 ounce (oz.) gewichtje en een verzilverde knoop. Op deze knoop was duidelijk een wapen te zien in de vorm van een groot katachtig beest dat een bijl vasthoudt.

En met de BLACK KNIGHT I werd meteen ook het eerste stukje echt zilver gevonden. Het was een traanvormig ornament met een krullerige versiering erop (filigrain). John vond het een mysterieus voorwerp, dat hij nog niet heeft kunnen thuisbrengen.

Toen hij aan het einde van deze zoekdag zijn vondsten met die van zijn maatjes vergeleek bleek John voor geen van hen allen onder te doen!

Op naar het volgende terrein. Dit keer betrof het een stoppelveld, dat, zoals John het zelf uitdrukte " doodgezocht" was en hij had dan ook geen hoge pet op aangaande de te boeken resultaten. Maar de BLACK KNIGHT I had de nodige verrassingen in petto. Dit uitgemolken veldje leverde op: een zilveren 3 pencestuk, een shilling, een kwart penny ('farthing'), twee knopen, en nog een stuk of twaalf ondefinieerbare non ferro voorwerpjes. Blackie liet zich dus echt van z`n beste kant zien!


OM KORT TE GAAN ...

Natuurlijk zal je met de BLACK KNIGHT I niet iedere dag op elke site tot de top-scoorders behoren. Maar als je onder de juiste condities gaat zoeken en je houdt je aan je eigen intuitie (hl belangrijk!), dan zal de BLACKIE je niet in de steek laten en je zult zien dat je gemakkelijk kunt opboksen tegen de dure boys!

Nog even een praktijkvoorbeeldje. John was nogmaals met een groepje medepiepers met de BLACK KNIGHT I op stap geweest en had nu nauwkeurig de vondsten balans opgemaakt. De vrienden hadden aan het einde van de dag 6 munten, 4 knopen en een paar musketkogels gescoord. Onze BLACK KNIGHT I kwam met 3 munten, een losse musketkogel en een zilveren ornament naar huis.

Toen John met de BLACK KNIGHT I naar het strand was gegaan, was hij verbaasd dat niet alleen op het droge zand goede resultaten werden geboekt, maar dat, vreemd genoeg, ook het natte gedeelte geen problemen opleverde en ook vondsten opleverden.

We kunnen dus gerust ( gesteund door de veldervaringen van John Paton) zeggen dat de 'low budget' BLACK KNIGHT I een zeer betaalbare en betrouwbare all-rounder is en, mede door het bedienings gemak., bij uitstek geschikt voor de jeugdige en beginnende zoeker.

Voor nog geen 70 euro zul je met de BLACK KNIGHT I (die ook in een digitale versie leverbaar is: de Black Knight ID/ II) helemaal meetellen in het zoekerswereldje.Meer informatie:

Importeur
Detection Systems Holland
Veerpad 2
8276 AP Zalk

tel: 038 3636591
email: info@metaaldetectors.nl

 
Terug naar de Black Knigt