MAZ hoodtelefoons


Als het gaat om hoofdtelefoons lopen de meeste zoekers in Nederland veelal met zo'n goedkoop ding op hun hoofd. Een standaard hoofdtelefoon met soms als uitzondering op beide oorschelpen een knop om het geluidsvolume te regelen. Deze hoofdtelefoons zijn onder diverse merken te verkrijgen. Na 1 jaar intensief gebruik koop je, na eerst de boel regelmatig met tape te hebben verstevigd, weer een andere.

De hoofdtelefoon is helaas meestal een sluitpost op de begroting. Want een hoofdtelefoon is niet zo belangrijk en daar hebben we geen geld voor over. Vaak krijgen we zo'n ding ook nog eens gratis bij de detector: We lopen dus met een metaaldetector van pakweg 800,00 en hangen er een hoofdtelefoon van 10,00 aan.

Je kan het wel een beetje vergelijken met bijvoorbeeld een dure hifi-installatie. Je hebt een erg goede CD-speler met een kwaliteitsversterker van 1500,00 gekocht. Hang je daar een paar goede boxen aan of een paar sigarenkistjes met een speakertje?

In het geval van metaaldetectie gaat het vaak om dat ene kleine geluidje dat je niet wilt missen, want dat is net dat kleine zilveren muntje of....... In het buitenland zie je de zoekers vaak met een met veel duurdere hoofdtelefoon rondlopen. Daar wordt wel een eerste klas kwaliteitshoofdtelefoon gekocht die zo'n 60,00 tot 90,00 kost. Ook ik heb een aantal jaren geleden tijdens een rally zo'n dure hoofdtelefoon aangeschaft. De Maz Big Blue, een hoofdtelefoon die speciaal en alleen maar gemaakt wordt voor het zoeken met een metaaldetector en niet voor het gebruik aan een stereo-installatie.

Waarin verschilt zo'n hoofdtelefoon nu met de gewone goedkope doorsnee hoofdtelefoon. Allereerst, en dat is misschien wel het belangrijkste, heeft de Maz Big Blue een veel beter geluidopbrengst dan een standaard hoofdtelefoon. Je hoort de kleine nauwelijks hoorbare toontjes die je anders niet zou horen. Dit is mede door mij getest door regelmatig tijdens het zoeken eerst mijn nieuwe hoofdtelefoon en als ik een geluidje had de oude hoofdtelefoon op te zetten. Je hoort gewoon de geluidjes veel beter en dit resulteert dus in meer vondsten. De speakers zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit en "horen" het zachtste geluidje.

De Maz hoofdtelefoons zitten bovendien ook veel beter op het hoofd en valt niet elke keer als je bukt om te scheppen. De grote oorschelpen passen goed over je oren (dus pijnlijke en afgeklemde oren behoren ook tot `t verleden) en sluiten storende buitengeluiden uit. Ideaal als je zoekt langs een drukke weg, of als het flink waait. Ook een regenbui heeft geen enkele invloed op de hoofdtelefoon, want hij is waterbestendig. Wat vaak ook een crime is bij de hoofdtelefoons is het snoer. Of het is te kort, of te lang en blijft dan bijvoorbeeld elke keer ergens achter hangen... gezeur dus! De Maz hoofdtelefoon heeft een stevig krulsnoer wat voldoende rekbaar is en gemakkelijk met de grote pluggen is te verwijderen en te bevestigen. Het geluidsvolume is aan 1 kant regelbaar met een knop (met wederom een kwaliteitspotmeter en niet met zo'n goedkoop prulding).Deze MAZ hoofdtelefoons kunnen op elke detector aangesloten worden.

Het is natuurlijk een hele uitgave ( na 3-4 jaar gebruik werkt mijn hoofdtelefoon nog steeds perfect), maar tijdens het zoeken zul je merken dat de MAZ zich zelf makkelijk terug verdient al was het alleen maar door de uitstekende pasvorm. Als exclusief importeur van MAZ kunnen we je deze hoofdtelefoons zeker aanbevelen. De Maz Big Blue kost 89,50 (inclusief krulsnoer). De krul snoeren zijn ook los verkrijgbaar en kosten 16,50 per stuk. Duur, maar erg goed en voorzien van haakse pluggen.

Inmiddels heeft White's ook een uitstekende hoofdtelefoon gemaakt met gescheiden geluidsregelaars en haakse plug en deze kost 29,95. (Twee kleuren: Blauw en Bordeaux rood)

Detection Systems Holland 038 3636591

*Met dank aan Cees Leenheer